lördag 18 oktober 2008

Slöja eller inte slöja

Tänk att jag fallit till föga och börjat blogga även jag! Började i veckan men insåg att ingen kommer att hitta till den adressen jag registrerat så jag börjar om med mitt namn som adress istället.

Startade som alltid - varje morgon - upp datorn och hade fått ett förslag på ett utmärkt svar till tidningen NU skrivet av Martin Ängeby. Vi hade partiråd för några veckor sedan och ett ämne som debatterades var huruvida partirådet skulle gå med på en sent inkommen begäran om att utreda om barn ska få bära slöja i skolan eller inte.

Jag reagerade med den djupaste liberala instinkt som finns, nämligen att man inte ska förbjuda någonting och det var tydligt att utredningen syftade till ett förbud. Vi har religionsfrihet i Sverige. Förutom det så är det oerhört komplicerat att förbjuda symboler eftersom vi är omgivna av dem i hela samhället och betydelsen av symbolerna är det vi själva lägger i dem.

På partirådet gick jag upp och hävdade min dröm om ett samhälle utan religioner överhuvudtaget eftersom de alla är patriarkala och kvinnoförtryckande och om jag kunde skulle jag slita slöjorna av huvudet på alla kvinnor och barn och göra om kyrkor, moskéer och synagogor till diskon.

Men eftersom det inte är bara jag som lever i detta samhälle så är jag totalt emot att förbjuda dessa människor att bära de symboler som de tydligen känner är så viktiga för dem. Jag skulle hellre se att de själva "såg ljuset" och kastade sina slöjor självmant. Det finns massor mer att säga om detta men jag stannar där. Diskussionen är i vilket fall som helst inte avslutad inom partiet, dessvärre.

Denna dag är en strålande höstdag, Erstaviken ligger som vattrat siden och jag ska ta en långpromenad med de små hundarna.

1 kommentar:

Nya Bergérusbloggen 3.0 sa...

Kul att du börjat blogga!

Delar åsikterna i din första artikell, vet dock inte om de är signifikant liberala, för mig känns de hämtade från den demokratiska socialismens portalparagraf om alla människors lika värde. Men är i lika hög grad ett uttryck för socialliberalism.