onsdag 4 augusti 2010

Att ha eller inte ha slöja...

Jahapp, så kom då ett lagändringsförslag från vår partiledare Jan Björklund gällande att bära slöja i skolans värld. Det finns inte en tillstymmelse till tvekan för mig att det är rätt. Det finns få yrken där det är OK att täcka ansiktet helt och hållet. Om detta skulle sträcka sig till förbud i hela samhällets offentliga sfärer, alltså att exempelvis gå på en gata med slöja, ja, DÅ har vi kommit helt fel!

Kommande rader är ironiska OBS menade som ironi!"Då kan vi lika gärna förbjuda allt i klädväg och utseendeväg som utgår från personligt tyckande. Jag vill ha förbud på byxor som inte räcker till för att täcka överdelen av skinkorna när män böjer sig fram när de ska kolla däcken eller vad de nu böjer sig fram för att göra... Och förbud på nakna överkroppar på äldre män på matställen.

Jag vill också slippa alla märkeskläder på små barn och även stringtrosor för desamma. Jag tycker att vi ska ta bort all dålig klädsmak och slafsighet i det offentliga rummet. Jag vill också att folk ska sluta spotta offentligt och också sluta låta snus rinna ner över tänder och ut i mungipor.

Jag vill också förbjuda otrevliga människor att finnas i den offentliga sfären. Små barn som ständigt skriker måste vi ta bort. Dåliga bilförare borde inte tillåtas. Vi borde inrätta ett råd som tar itu med alla dessa problem som är störande för de flesta men som vi ändå verkar behöva stå ut med. Helst ska det vara jag som bestämmer allt utifrån hur JAG tycker!"

Nej, de som har läst inlägg om burkha och niqab med mera som jag skrivit vet hur jag känner inför ett totalförbud. Men i arbetslivet passar det definitivt inte. Hela vår sociala tillvaro bygger på kommunikation med ansiktet, gester och kroppsspråk. Det är som att famla i blindo med personer som inte visar någonting. Not OK at all.

3 kommentarer:

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Jag håller verkligen med dig! Det som är tråkigt är att så många likställer kritik mot att använda burqa inom vissa yrken med att fördöma Islam. Många av mina fb-vänner som inte folkpartister ställer sig frågan varför fp som säger sig vara liberalt står för så många förbud. En konvertit som jag känner på fb menar att det är folkpartiets intolerans som gör att hon aldrig skulle kunna rösta på fp. Christer magister skriver på sin blogg att han i huvudsak är positiv till ett förbud mot burqa i skolan, men att fp i och med detta bidrar till att kalla vindar kommer blåsa inför valet osv....

Jag kan verkligen inte förstå hur människor väljer att tolka fp som ett intolerant parti utifrån en sakfråga utan att se vad politiken syftar till. Liberalism handlar om avvägningar, något jag skrev om i min blogg under rubriken "i liberalismens gränstrakter". Frihet är svår för din frihet ska inte skada andra, den som till synes är fri kanske inte är det och den som i ens egna ögon verkar förtryckt kanske har gjort ett fritt val osv.

Anna SteeleKarlström sa...

Gertie, jag var snabb igår när jag skrev min blogg eftersom jag uppfattat att Jans förslag syftade på lärarna. Hur ser du på elever med slöja? Jag känner mig ambivalent till den delen, måste jag säga. Men hur ska en lärare veta att det facto är Amira eller Zahra där bakom tyget som gör för betygen avgörande prover? Jag tycker att detta är väldigt svårt.

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Jag är osäker på om det är rätt att man ska lagstifta. Samtidigt är jag tyvärr också osäker på om det i alla lägen går att lösa på den enskilda arbetsplatsen.Jag tror att det kan skapa viss osäkerhet. I minst ett fall gick det ju inte att lösa!

Självklart uppfattade jag att detta gäller skolan och inte ett förbud allmänt sett, men det kanske jag har missuppfattat och i så fall är jag naturligtvis för att människor ska få bära både hijab, burqa och niqab.

Personligen skulle jag inte vilja undervisa elever jag inte kan se ansiktet på och där tycker jag att det är bra att Janne är tydlig! Jag tror också att det kan vara jobbigt med interaktionen elever emellan.

Det jag tycker är konstigt är hur snedvriden debatten blir, hur många likställer ett förbud mot ansiktsslöja (inte hijab)och enbart i skolan med att man är emot Islam eller religionsfriheten i sig.