söndag 16 maj 2010

Nu brinner Bankok

Oroshärdar i hela världen. Bankok brinner och flera dödade. Här hemma lunkar allt på med frågor i valupptakten som ter sig ganska små i det stora hela.

Såg en del av en dokumentärfilm igår om en ung man vars klass hade skänkt pengar för att köpa regnskog för några decennier sedan. Han reste till Sydamerika för att kolla hur det hade gått: Stod regnskogen kvar? Det visade sig att organisationen och botanikern som hade samlat pengarna konsekvent hade köpt in små gårdar med olika åkerlappar som ändå hade sålts till apelsinodlingar. Därefter hade man låtit dessa marker växa igen för att ge plats för ny regnskog.

Aktivister blir mördade för sitt engagemang mot regnskogsavverkning. Hela regnskogen är en lunga som förser stora områden med vatten. Regnskogsskövlingen medverkar till total utarmning och skapar öknar till sist. Allt detta har vi hört förut. Men i vårt trygga lilla Sverige kan vi inte ens föreställa oss att man skulle bli dödad för att man inte vill att skogen ska avverkas för att denna avverkning påverkar så mycket mer än det område där det sker.

Den som har sett filmen Avatar som visserligen är sensationsskapande och lite klyschig vet också hur viktiga regnskogarna är för hela världen. Förutom att köpa regnskog så borde vi vara mer ifrågasättande av vilka produkter vi köper, var de kommer ifrån och om vi verkligen ska köpa dem. Om nio miljoner svenskar beslutade sig för att inte köpa exempelvis apelsiner från ett visst område, eller bananer, eller trä och träprodukter från regnskogsträd, nog skulle det göra en skillnad?

Men vi finns på andra sidan jordklotet i vår egen trygga lilla värld, varför skulle vi bry oss om vad som händer "därborta"?

Hela produktionen av olja för energi är också ett gissel. Att det inte finns större krav på åtgärdsplaner vid olyckor och riskanalytiskt tänkande hos oljebolagen är för mig en gåta. Jag har sagt det förut: Vi kan ta levande varelser till månen och längre i de allra mest människofientliga atmosfärer och livsvillkor men vi kan inte stoppa ett läckande borrhål på havets botten. Var ligger prioriteringarna?

Bränsle är livsviktigt för människan att överleva, för utveckling och produktion och därmed arbetstillfällen. Ändå har stormakter valt att satsa miljarder på att utforska rymden. Det har därmed utvecklats massor av teknik för att lösa ytterligt svåra olyckor, det har utvecklats metaller och material som tål extrema situationer.

Kunde inte NASA och andra institutioner i världen gå ihop med sin kunskap och lära ut hur man kan använda den unika kunskapen till att förhindra, förebygga och ta hand om katastrofer på jorden?

Eller är det för uppenbart och jag har helt fel i mina tankar? Någonstans finns det säkert en hake, men jag kan inte för mitt liv komma på vad den skulle vara...

2 kommentarer:

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Kloka ord Anna!

Varför inte lyfta sig mer ur nationalstatstänkandet och bry sig ännu mycket mer om hela den glob vi lever på, förstå att vi alla är lika mycket värda och prioritera att hitta lösningar som gagnar hela mänskligheten.

Jag tycker att det är utmärkt att börja med sig själv i alla lägen! Det spelar roll hur vi konsumerar och det spelar roll vad den lilla människan gör "där borta" på andra sidan jorden också. Jag har sett hur gräsrotsorganisationer i södra Indien jobbar och vilken förändring de skapar.

Anna Steele sa...

Indien är ett land som jag måste åka tillbaka till. Kanske som volontär... Ja, nog börjar man med sig själv. Men det känns lite futtigt ibland. Samtidigt konstaterade den unge mannen som varit med och köpt regnskog som barn att även det lilla kan göra skillnad.