fredag 21 maj 2010

Kommunfullmäktige i Tyresö

Interpellationer och motioner är intressanta. Oavsett varifrån idéerna kommer ifrån så tvistas det alltid om härkomst och huruvida man ifrån majoritetens sida verkligen redan arbetar med frågan och därför kan anse en motion besvarad eller om man helt enkelt stulit idéerna och gjort dem till sina egna.

Jag kan bara vittna om att jag i början av min tid som aktiv politiker helt naivt kunde prata med någon trevlig sosse (ja, de finns faktiskt) om något som jag hade börjat driva i alliansen. Vips, så kom där en motion om detta från oppositionen. Det hände ett antal gånger tills min naivitet och min "tilltro till mänskligheten" :-) sargades en del. Jag tycker förstås att det inte är OK att agera på det sättet från oppositionens sida. Men allt är tydligen tillåtet i "krig och kärlek".

Nu anser miljöpartiet i Tyresö att det mesta som alliansen gör är deras påfund. Även om man kan bevisa för dem att ett arbete eller samtal har förts inom majoriteten långt före i tiden än det datum när deras motioner dyker upp så är det som att kommunicera med en vägg: Miljöpartiet, vi-vi-vi! Vi gör allt bäst, vet allt och det är VI som driver de "rätta" frågorna. Det är sorgligt.

Kommunfullmäktige hade ärenden som renderade i långa debatter. En interpellation om studieförbunden föranledde oppositionen att säga att det är en "spricka" i alliansen därför att vi i Folkpartiet absolut inte kan godta det faktum att man drar bort det kommunala stödet till studieförbunden. Det verkar som om moderaterna inte vill ta till sig hur viktigt det är med folkbildning. Man brukar ju säga att det inte går att urskilja skillnader mellan partierna i alliansen. Det finns absolut skillnader och här är en av dem.

Annars kan jag bara säga att det är sakfrågor och det finns en mycket god stämning i alliansen just nu och det är till stor del Fredrik Saweståhls förtjänst. Vi har tillförsikt, det händer massor med roligt och framåtsiktande i kommunen och det är som att ha fått en duktig OCH trevlig arbetskamrat. Vi fyra partier har ett gott arbetsklimat och våra olikheter ger oss faktiskt styrka, snarare än att vi försvagas. Det borde vara tilltalande för väljarna att ha fyra goda alternativ där driftighet och samarbetsförmåga är en viktig del i att saker faktiskt blir av. Våra olika infallsvinklar inom olika samhällsfrågor är också utvecklande, det tarvar eftertanke att se på Tyresö, riket och världen med olika ideal, även om våra ideal ofta korsar varandra och är lika.

Idag och imorgon kampanjar vi i centrum. Imorgon blir det dessutom debatt mellan Fredrik Saweståhl(m) och Martin Nilsson (s). Det ska bli roligt.

Inga kommentarer: