torsdag 17 september 2009

Masshantering

Tänker människor någonsin på hur man hanterar allt det man gräver upp när man detaljplanelägger, gräver, drar fram vatten och belysning eller bygger? Det är inte precis det som man vaknar på morgnarna och funderar över om man är någorlunda normalt funtad.

Men hantering av jord- och stenmassor kan vara ett seriöst problem och är ytterst kostsamt om man måste frakta bort det från sin egen kommun. Frakten i sig tär oerhört på miljön och det kostar också att köpa tjänsten någon annanstans. Nu är vi mitt uppe i processen att detaljplanera hela Tyresöhalvön. Därför har tjänstemännen rekognoserat i kommunen var man kan hantera de massor som vi själva kommer att producera under tiden som arbetet med detta gigantiska åtagande pågår. Det är verkligen ingen enkel sak. För det första har inte kommunen obegränsat med mark. För det andra så finns det ingen som egentligen vill bo nära ett sådant område eftersom det far lastbilar fram och tillbaka hela tiden och det ser inte så trevligt ut under arbetets gång.

Dammet kan reduceras genom vattning så att det binds. Fördelen vad gäller lastbilarna är att vi slipper ha tunga transporter på huvudvägarna på väg ut ur och in i kommunen ideligen om vi kan ta hand om detta i egen regi. Det här är något som kommuninvånarna kommer att få mycket information om inom en snar framtid. Det är viktigt att alla förstår nyttan av masshantering i närområdena snarare än miljöfarliga och dyra transporter annorstädes. En essentiell fråga för alla oss som bor i Tyresö.

Inga kommentarer: