tisdag 22 september 2009

Finska Föreningen, budgetprocessen och ny KSO

Igår var jag och besökte Finska Föreningen i Tyresös pensionärsavdelning. De samlas vissa dagar på föreningsgården och fikar och pratar. Jag berättade lite om framtiden och sedan fick jag med mig frågor. Bland annat så är Tyresös hemsida inte helt anpassad till andra språk ännu vilket inte alls är bra.

Man undrade över mobilisering i finska när det gäller äldreboenden och hemtjänst, något som jag kan förstå till fullo. Jag kunde bara konstatera att just nu så anpassar verskamheten sina anställdas språkkunskaper efter hur behoven ser ut. I framtiden kanske det finns ett helt boende bara med finsktalande och ett med bara spansktalande och så vidare. Ännu är inte behovet så stort så att det finns fog för ett helt boende på ett språk. I takt med ökande antal äldre så är jag säker på att sådana boenden kommer att skapas och att det kommer att finnas hemtjänstutförare som är specialiserade på vissa språk.

Budgetprocessen är i full gång, idag satt vi på bokslutsberedning och imorgon börjar vi med en hel dags budgetberedning. Vi har en enorm investeringsbudget. Vi har också en del hål att fylla. Så det ska bli intressant att se hur vi fördelar de extra statliga pengar som kommit till denna kommun.

Dagen avslutades med alliansgruppsmöte och det var rätt segt men bra. Vi pratade slutligen om hur vi ska kunna fördela tiden på budgetfullmäktige eftersom moderaterna är de mest ansatta men deras tid räcker inte... Något att försöka komma överens om med oppositionen.

Vi har nu en ny KSO utvald och han heter Fredrik Saweståhl. För min del är han mycket bra, honom har jag velat ha i den positionen sedan det blev klart inför denna mandatperiod att Berit Assarsson skulle avgå innan nästa val. Så jag är nöjd, det är en klok, ung och duktig moderat som jag alltid kommit mycket bra överens med, ja, som jag faktiskt gillar väldigt mycket.

Inga kommentarer: