fredag 12 februari 2010

Beteendestörningar

Det finns människotyper som man aldrig skulle vilja stöta på. Har man levt ett tag är dock risken ganska stor att man gör det ändå. Nämligen möter människor med beteendestörningar. Psykopater.

Beskrivs bland annat så här från olika källor på nätet: "Munvig och charmig, bristande ansvar för egna handlingar, mytomani,ljuger lätt och trovärdigt, svekfull och manipulativ, egocentrisk och grandios, saknar helt ånger och skuldkänslor, empatistörning (dålig inlevelseförmåga)kortsiktigt agerande, bristande långsiktig planering, impulsivitet.

Psykopater tvekar sällan att manipulera andra människor och ljuga för att gynna sina egna syften. Få människor ljuger så övertygande som en psykopat. Antagligen beror det på att psykopater skapar en egen verklighet i fantasin, en verklighet med bara vissa likheter med den verkliga verkligheten, och sedan berättar ”sanningar” utifrån sin skapade verklighet. Psykopater ljuger i stort sett jämt, om både stora och små saker. Detta beteende kallas mytomani.

Ofta verkar psykopater vara vältaliga, charmiga, trevliga och otroligt bra människor, för dem som inte känner dem så väl. Bara för de personer som umgås nära med eller tvingas arbeta under eller med dem märks de negativa sidorna av deras personlighetsstörning tydligt. Att de bara tänker på själva och sina egna behov leder också ofta till att de vill framhäva sig själva och förstärka sin egen självbild, vilket kallas narcissism."

Ytligt sett så kan alltså en sådan person framstå som en god person. Men det är den inte eftersom allt utgår från den personens egenintresse.

Säkert känns denna personlighetstypen igen som arbetskamrat, chef eller make (det är mest män som är psykopater), i näringslivet, offentlig sektor eller i politiken. Det sägs vara cirka 2-3 procent av befolkningen som lider av denna beteendestörning.

Ett citat från nätet som är kusligt är: "Du kan aldrig vinna mot en psykopat."

Det är svårt att tycka synd om personer med denna typ av störning, i synnerhet när de åsamkar så mycket skada mot människor omkring sig utan ånger. Deras agerande är ett sätt att leva som är det FEGA sättet att leva. Allting försiggår i kulisserna, bakom ryggen, aldrig rent spel. En vanlig, ärlig människa som hamnar i en psykopats sfär kan inte heller förstå vad som händer eller varför förrän det är för sent.

Fascinerande och fullständigt smaklöst. Håll utkik. Känns de olika personlighetsdragen igen som mer kontinuerliga drag hos en individ i din närhet: Håll avstånd och dokumentera, dokumentera, dokumentera.

2 kommentarer:

Jan Rejdnell sa...

Det finns många psykopater som är framgångsrika. I näringslivet finns relativt gott om chefer som är är typexempel.

Anna Steele sa...

Stämmer bra, tack för kommentaren. mvh Anna