fredag 2 oktober 2009

Graffiti - konst eller klotter

Tyresö kommunstyrelse har antagit en klotterpolicy. Det kostar kommunen nästan en miljon att sanera klotter detta år. Pengar som faktiskt kunde gått barn och ungdomar till del.

Graffiti är en uttrycksform som kan vara urhäftig. Dess historia är urgammal. Men det finns en annan sida. Att utan kontroll spraya taggar överallt där det finns tomma ytor, även på tåg och tunnelbanevagnar, vägskyltar, elskåp, allt där det finns en yta att måla på. Det förbjudna och risken för upptäckt ger ett rus som förmodligen bara ökar drivet att göra det fler gånger. Pojkar och unga män (män som ofta får en "svans" av beundrare) för oftast är det manligt kön på dem som sysslar med detta även om det börjar komma till fler flickor, går ut och gör sprayraider. Ofta förevigas detta med foton eller film som sedan läggs ut på YouTube. Det värsta jag sett är en film där man gick in på tunnelbanetåg, sprayade ner hela interiören inklusive säten och där man också skar sönder sätena med knivar och med stolta leenden. Denna film lades alltså ut på nätet för allmän beskådan.

Har man "besegrat" vuxensamhället med ett sådant beteende? Har man gjort "uppror". Det är en märklig uttrycksform. Den är ytterligt påträngande och absolut inte alltid särskilt snygg. Jag har aldrig tyckt det, hur ung jag än var. Så det kan inte bara vara att jag är en mossig 45 plussare som tycker till här.

De som håller på med det här har ofta aningslösa föräldrar eller föräldrar som faktiskt inte bryr sig, de kanske till och med känner sig så utanför etablissemanget att de tycker att det är OK.

Att vilja uttrycka sig med konst i vilken form det än är ska stödjas, vi behöver konst och kultur, vi behöver bli varseblivna på många olika sätt. Men det finns en gräns där denna så kallade konst blir ren och skär vandalisering.

Inga kommentarer: