måndag 17 augusti 2009

Vänortsbesök i Borgå

På torsdagen bar det av till Värtahamnen för att ta båten till Helsingfors. Kommunfullmäktiges ordförande med fru, socialchefen, jag samt två representanter för Tyresö kommuns vänortsförening tog oss på Silja Serenade för att inkvartera oss för resan över Östersjön. Väl framme i Helsinki tog vi oss till Borgå där deras andra vänortsmänniskor började samlas. Hamar i Norge, Dalvik på Island, Lund i Sverige och Viborg i Danmark fanns representerade. Vi fick välkomsttal av Mikaela Nylund som är kommunfullmäktiges ordförande i Borgå. Sedan följde ett välregisserat program ända till söndagens avslutande gudstjänst i Borgå kyrka och lunch på församlingshemmet.

Vi hade då fått höra hur dessa vänorter arbetat fram ett handlingsprogram med mål inom olika områden. Man arbetar mycket för att få med fler ungdomar.

Lund berättade för mig hur de varit på Island som även har Grönland som vänort och hur dessa grönlänningar tagit sig med helikopter till flygplatsen för att flyga till Island, för annars hade de fått ta sig miltals med snöscooter. Väl på Island var det mycket uppenbart hur naturälskande grönlänningarna är: När det programmet stod fiske och vädret var uruselt så var det just grönländarna som njöt för fullt utomhus medan de andra deltagarna var lite gnälliga och kurade inne.

Borgå är en gammal stad med anor från medeltiden. Det finns fortfarande många svensktalande men sakta håller finsktalande på att ta över. Borgå har också slagits av finanskrisen och har stora omvälvningar framför sig, stor upplåning och mindre skatteintäkter.

För att jämföra med Tyresö så finns det några likheter: Vi har fyrtiotretusen respektive fyrtioåttatusen invånare och vi ligger båda i närhet till våra respektive huvudstäder.

Skolan i Finland fungerar bra, läraryrket har hög status och eleverna är respektfulla även i högstadiet. När jag var på mitt första besök i Borgå 2005 så var vi på en högstadieskola där det rådde lugn. Vi åt i skolmatsalen som visserligen hade ett sorl men absolut inte den gapiga atmosfär som jag i princip upplevt på varje högstadiematsal jag någonsin varit på i Sverige.

Seminarieinläggen från de olika vänorterna och hur de upplevde samarbetet med sina andra vänorter var alla positiva och de såg på framtiden med optimism. Vi tackar Borgå och alla deltagare för härliga, lärorika dagar och nya bekantskaper.

Trots att allt drar igång för fullt denna vecka är jag dock glad att vara hemma. Det är så skönt att ha sin säng och sina saker omkring sig...

Inga kommentarer: