måndag 12 april 2010

Lärarnas status

Då kom då det som förmodligen satt hårt inne för moderaterna, nämligen att en lärare ska ha en legitimation för att få undervisa och sätta betyg. Att höja lärarnas status är otroligt viktigt och här är en del i det arbetet.

Det kommer att ta ett antal år att styra tillbaka skeppet till en skola där kunskapsinhämtning och lärande är det viktigaste. Lärare får göra så mycket och ta hand om så stor del av samhälleliga problem att det bitvis måste vara mycket svårt att orka som lärare. Föräldrarna har ju sakta men säkert avhänt sig allt ansvar! Det ska bli roligt att se om denna reform kan bidraga till en förbättring för lärarkåren.

Kirgizistans störtade president Bakijev varnar för blodbad om man försöker ta bort honom. Oppositionsledaren framstår som en bra person. Fortsättning följer.

Polen är i sorg. Var landar politiken till sist efter en sådan händelse?

En läkare i Växjö kan ha "hjälpt" kanske tjugo gamla människor att dö. Inga legitimationer i världen gör skillnad när personer tappar greppet om rätt och fel.

Pappers säger nej till medlarnas bud. Flera olika avtal ligger pyrt till. Detta är en årligt återkommande cirkus i mina ögon. Hur kan vi ha ett sådant system in på tjugohundratalet?

På tal om cirkus: En ung cirkusdirektör (också i Kirgizistan) blev dödad av en femårig björn på skridskor under reptitioner av ett cirkusnummer. "Vad som fick björnen att gå till attack är ännu oklart". Alltså, vore jag björn och tvingad att åka skridskor så skulle jag nog också bli tämligen frustrerad. Vad är det MED världen?

4 kommentarer:

dopad sa...

Angående lärare så är det även viktigt och få någon form av mätinstrument (helst flera) för att kunna avgöra hur duktiga lärare är. Det räcker inte med "nu skall ni ha höjd status så här får ni 10 000 mer i månaden" och tro att det är klart.

När inte lärare är speciellt attraktiva på konkurrensutsatta arbeten, arbeten som de skall utbilda elever till. Då blir resultatet därefter

Anna Steele sa...

Hm, inte är tanken att man bara deklarerar att lärarna har höjd status? Det är klart att det krävs mer än så. Till exempel att man måste ha legitimation för att få ge betyg och därmed kompetenssäkra vilket i sin tur ger duktiga lärare som är motiverade och kan pedagogik.Vänligen Anna

dopad sa...

Att delar ut betyg betyder inte att man automatiskt är en bra lärare.

Legitimation kommer ju inte på långa vägar att lösa problematiken kring lärarkvaliteten. Det är möjligen ett bra sätt att få bort skräpet.

Samtidigt är det viktigt och se till att även andra talangfulla personer som kanske jobbat i andra yrken men vill byta också lätt kan få legitimation om de nu vill byta till läraryrket.

Det måste i vilket fall till mer lösningar för att få upp kompetens vad gäller själva läraryrket, duktiga pedagoger.
Jag tror också det är nödvändigt att göra det möjligt för elever och välja bort lärare där det inte fungerar på det personliga planet. Viktigt och kunna det när en del ungdomar går in i trotsåldern.
Har suttit i en del debatter om skolan och det är otroligt vanligt att en del har erfarenhet där det flippat mellan lärare och elev vilket gjort att eleven skiter i skolan.

Anna Steele sa...

Kan själv vittna om tillfällen under skoltiden där läraren och jag definitivt inte hade den rätta kemin. Ett exempel är när jag under gymnasietiden argumenterade för min ateism på religionslektionerna så fick jag sämre betyg därför att lärarinnan var troende och alltså såg mina åsikter som en personlig skymf... Det finns mer och jag tror att alla som går i skolan någon gång får uppleva det. Lärarutbildningen utgör den viktigaste basen till att vi får lärare som VILL vara lärare, som älskar att undervisa och som gillar människor samt som kan bortse från egna personliga åsikter eller trossatser när de bedömer sina elevers nådda eller inte nådda mål.