onsdag 31 mars 2010

Förbifarten och oppositionen

Som Stockholm stadigt utvecklas måste det till en förbifart. Miljöpartiet vill istället höja biltullarna kraftigt. Vänsterpartiet vill inte heller ha förbifarten. Samtidigt säger socialdemokraterna i Stockholm stad att den måste byggas. När man lyssnar på oppositionen så blir man helt förvirrad - vad vill de egentligen? Vad blir det av en lösning för Stockholmsregionens trafik när man röstar på något av de rödgröna partierna?

Frågan har ältats i decennier, gått i stå och tagits upp igen. Här behövs ett resolut styre där det inte svajas för en lösning måste till snarast.

Miljödomstolen säger nej till hamn i Norvik. Det är inte lätt att vara framsynta politiker när beslut från myndigheter utfaller till sådan nackdel för hela regionen.

Enligt DN idag har bilder av de döda kvinnor som utlöste bomberna i Moskvas tunnelbana lagts ut på nätet av rysk media. Man spekulerar i att de kommer från Kaukasus. I tio år har det funnits många kvinnliga självmordsbombare som antas ha förlorat sina män i Tjetjenienkriget och därför kallas "svarta änkor". Denna gång miste trettionio människor livet. Det är svårt att förstå hur en sådan desperation kan födas så att man är beredd att döda helt oskyldiga människor för att uppmärksamma sin sak genom terrorattacker.

När händer det igen? För inte kan man tro och hoppas på att detta problem kommer att försvinna?

Lärarnas arbetstider diskuteras nu. I åratal är dessa lärare våra barns viktigaste förebilder näst efter familj och andra nära vuxna. För några år sedan läste jag en lärares svar på en enkät som gjordes om hur man såg på sitt arbete där denna lärare med stolthet berättade att hon aldrig var anträffbar efter 16.00. Hon undanbad sig all kontakt med både elever och föräldrar efter det klockslaget och kände sig därför nöjd och glad.

Jag tycker att den attityden suger! Visserligen har vi alla rätt till privatliv och ledighet och fritid. Men att arbeta med levande materia handlar också om att kunna ställa upp, ibland kanske lite efter schemalagd tid. Annars så ser man till att inrätta stunder där man faktiskt är nåbar som också kommuniceras till eventuella änglsiga föräldrar eller elever som vill fråga om läxan till imorgon. Den läraren var stolt. Jag skämdes!

Lärare är så viktiga och borde ha bra löner som kopplas till resultat. Givetvis borde en bra lärare ha bättre betalt än en dålig? Dåliga lärare borde inte fortsätta som lärare, de påverkar barns och ungas framtid för alltid. Likväl som det faktum att bra lärare kan få elever att excellera.

Nå, diskussionerna om lärarnas arbetstid har bara börjat. Man kommer inte att landa i förändringar denna gång.

2 kommentarer:

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Hej Anna!

Jag håller med dig om att det är viktigt med bra lärare och att man måste se till helheten, till exempel genom att vara tillgänglig, flexibel och mänsklig. Lärares arbetstid är därför mer problematisk än inom de flesta delar inom näringslivet.

Patricia Olby Kimondo, VD för Lärarförmedlarna skrev i en kommentar i min blogg att lärare inte är de enda som har den typen av komplexa arbetsvillkor. Det hon inte nämnde var att de inom näringslivet som har liknande arbetsvillkor lyfter helt andra löner.

Jag håller också med dig om att bra lärare ska få högre lön och att dåliga lärare kanske borde tänka om när det gäller sitt yrkesval. Problemet är bara att om arbetsförhållandena blir för dåliga så är det tyvärr de bra lärana som försvinner. Det är de bra lärarna som får erbjudande om de bra jobben även inom andra yrken.

Läs gärna mina funderingar i min nya blogg: http://lararegertie.blogspot.com

Anna Steele sa...

Läste din fina blogg och försökte lämna en kommentar men misslyckades! Typiskt mig eftersom jag är så oteknisk...