onsdag 2 februari 2011

Vad är unga elever mest rädda för?

En skolklass någonstans i Sverige: På frågan om vad eleverna är mest rädda för så blev reultatet från de unga just i denna skola just i denna klass att det man var mest rädda för, förutom det vanliga som spindlar och annat: Mona Sahlin och efter det Michael Jackson!

Vad ska man säga?

Ute i världen så är det mest omvälvande Egypten och det som händer där. Alla följer detta med stor oro och med stort intresse. Det känns som att det nya seklet är ett förändringarnas århundrade och förhoppningsvis handlar dessa förändringar om större möjligheter för mänskliga rättigheter, frihet och demokrati i delar av världen som man knappt skulle kunnat hoppas på i dessa tider.

Människor får sätta livet till medan vi sitter tryggt hemma i våra soffor i Sverige. (Människor som gör det med öppna ögon i kamp för det de tror på.) Sverige - ett land där vi tar demokratin så för given att det är OK att uttala sig rasistiskt till och med i vår riksdag.

Detta är förstås en av anledningarna till att det finns en åstundan i vår omvärld att få leva och verka här.

Är mycket trött. Visst beror det på mörkret till viss del, behöver ljus och värme, hoppas att det vänder snart. Kan ändå inte låta bli att tillstå att det finns en sorg i mig över det faktum att människor som lever i vårt priviligierade land kan tänka sig att rösta inskränkt, egoistiskt och okunnigt.

Inga kommentarer: