I söndags eftermiddag åkte jag upp till Kiruna med ett antal andra riksdagsledamöter i rymdgruppen där jag är med, för att besöka Kiruna och Esrange. Vi kom fram till ett stort område med olika byggnader som används till olika ändamål, till exempel ett boende med matsal för forskare och tekniker när de håller på att utföra olika experiment, stora hangarer som används till ballonguppsläppen, en bunker som används till dem som sköter uppskjutningarna av raketer, kontorshus där all monitorering av satelliterna sker, byggnader för bygge av experimenten eller de så kallade nyttolasterna.
Vi fick sova över på plats och nästa morgon fick vi föredrag om all verksamhet som försiggår på Esrange av före detta Rymdbolaget som numera heter Swedish Space Center, SSC, som grundades 1972. Det utförs massor med mycket intressanta experiment som stamcellsforskning och cancerforskning i tyngdlöshet.
Ett gäng japaner hade arbetat länge med förberedelser att kolla överljudsfart därför att de vill bygga överljudsplan för passagerare. Deras experiment gick ut på att man tog upp en droppkropp, en raket som naturligtvis inte är bestyckad med något annat än avläsningsinstrument, med nosen neråt, till tre kilometer höjd. Därefter släpptes den ner och när den nått marken, väldigt långt ner eftersom det blir med stor kraft den går ner med nosen i jorden, så bärgas den och man tar ut mätinstrumenten och läser av resultatet. Japanerna var väldigt nöjda, allt hade gått efter beräkningarna.
I sommar kommer man släppa upp en ballong på 1 200 000 kubik, storlek två stycken Globen, som ska flyga högt upp i skyn för att göra mätningar.
Normala storlekar på ballonger brukar vara 35 000 till 400 000 kubik.
Man gör uppskjutningar av något som man kallar sondraketer, det är raketer som skjuts upp i rymden och tas tillbaka under en mycket begränsad tid, sex eller tretton minuter, för att få möjlighet att utföra experiment i tyngdlöshet. Allt styrs från marken.
Dessa experiment kräver lång tids planering och tester på marken innan man skjuter upp. Det kan handla om att man ska röntga och ha värmeexperiment och det måste fungera på marken utan glitchar innan man utför det reella experimentet som är oerhört kostsamt.
Satelliterna finns i rymden av olika orsaker men främst för att överföra data och kommunikation. Esrange har cirka 130 satellitpassager varje dag som personal följer och läser av hela tiden för att kolla att de mår bra och att inga fel har uppstått med deras funktion. Sedan finns det också antenner som olika intressenter avtalar med Esrange om att få ha placerade på Esranges område för ta hand om kommunikationen och skicka vidare eller också sköta helt och hållet.Det var mycket intressant att få besöka Esrange.
Efter det åkte vi till Institutet för Rymdfysik i Kiruna. Sedan var det dags med Kiruna stadshus, en byggnad från sextiotalet som vissa grupperingar på allvar tycker ska flyttas med hela sin huskropp dit där man slutligen bestämmer sig för att hamna med staden. Visserligen en pampig byggnation men hopplöst otidsenlig och inte särskilt människovänlig. Vi fick höra om hur man tänker med Kirunas väg till att flytta till ett annat ställe som borde vara långsiktigt och hållbart.
Dagen avslutades med möte med LKAB som kommer att behöva anställa tolvhundra människor de närmast kommande åren. Vi fick höra en del om de förhandlingar som pågått med Kiruna Kommun och om malmnäringen. Allt som allt var detta en enormt spännande och intressant studieresa. Kiruna är ju en spektakulär stad med sina platåer och synbara spår efter gruvdrift och i bakgrunden hägrar Kebnekajse. Det som var lite jobbigt var att planet nästa morgon gick 05.50 från flygplatsen! Annars var allt suveränt.
Igår flög vi alltså till Arlanda för att gå direkt till arbetet. På kvällen var en annan riksdagsgrupp, parlamentariska Svensk-Schweiziska gruppen på besök hos Schweiz ambassadör på residenset ute i Djursholm. Vi bjöds på information om Schweiz historia av en älskvärd ambassadör och sedan fick vi raclette, den speciella ost som man smälter och äter med bland annat cornichons och syltlök, det var ljuvligt! Vi hade så trevligt.
Imorse fick vi en dragning om folkbildningen och riksrevisionens rapport. Därefter möte om utredningen om Public service och därefter workshop om museernas, bibliotekens, riksantikvariets och riksarkivets IT-utveckling.
Efter voteringen skulle jag ha varit på talmannens jämställdhetsgrupp på möte men glömde av någon anledning bort det. Det kan ha berott på att man blir ganska trött av att vara igång i tjugotvå timmar dagen innan och sedan inte hinna sova igen det.
Tja, lite svinn får man räkna med :-) Har nu nätkollat/lyssnat på debatten på kulturhuset om skolan. Samma ältande om samma saker, väldigt mycket snack. Skulle vara kul att få se om verkstaden fungerar.
Tyresö ligger fjärde i topp i landet med bra äldreomsorg. Det är så glädjande!
FLYTTAR
9 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar